logohorizontaal

Coaching met paarden

Het paard als coaching-tool

paard

Paarden zijn een prachtige hulpmiddel voor mensen die op zoek zijn naar innerlijke balans, rust en geluk. Hoe werkt dit dan?

 1. In de eerste plaats omdat ik anderen de mogelijkheid kan geven te groeien en te ontwikkelen met paarden als extra tool (naast de coaching tools die ik al 16 jaar in mijn praktijk gebruik).
 2. Een sessie werkt supersnel omdat het paard onbevooroordeeld en zonder gedachten is en je gevoelens/gedachten/gedrag van je onderbewustzijn spiegelt.
 3. Omdat ik mijn grote passie de ruimte kan geven, namelijk werken met paarden en met mensen.

1coachingpaardPaarden communiceren non-verbaal, met hun lichaamshouding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Een paard spiegelt (laat jou zien) jouw gedrag/emotie/gevoelens.

Bijvoorbeeld:

 • Het paard zal je volgen als je leiding geeft aan het paard
 • Het zal je terecht wijzen als je het overdondert
 • Als je niet precies weet wat je wilt, zal het paard onzeker zijn
 • Zo laat het paard je ook in het moment zien als je niet durft te zeggen wat je wilt of als je over je heen laat lopen

Als jij je communicatie wilt verbeteren of een beter zicht wilt krijgen op het effect dat jij hebt op de omgeving, dan wijst een paard samen met Sylvia je de weg. Een paard voelt dit haarfijn aan en laat aan je zien wat er bij jou gebeurt. Je krijgt een andere mindset doordat je niet in een kantoor zit met Sylvia maar met een paard in de manege loopt. Hierdoor worden rationele denkprocessen omzeild.

2 coachingpaardWe maken tijdens de coaching gebruik van het natuurlijke gedrag van het paard. Met de drie voornaamste ingrediënten:

 1. Het paard is een vluchtdier. Als vluchtdier is een paard constant bezig met het aftasten van zijn omgeving. Is er gevaar in de buurt? Paarden hebben met hun sterke zintuigen het vermogen om op afstand aan te voelen wat er gebeurt. Hierop zullen ze reageren door te vluchten of gewoon verder te gaan met grazen.
 2. Het paard is een kuddedier. Als kuddedier zijn ze afhankelijk van hun kuddegenoten. Wie is het meest ervaren paard en wijst de weg als ze moeten vluchten? En wie is het sterkst en kan het beste verdedigen? Los van de rangorde in een kudde, moet ook ieder kuddedier gezond zijn. Als een paard ziek is, is het niet goed in staat om te vluchten. De andere leden van de kudde zullen dan proberen om dit zieke dier te helpen. Dat doen ze door extra bescherming te bieden en spanning over te nemen.
 3. Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of een dier. Zodra ze in contact worden gebracht met een persoon (die ze dan zien als nieuw kuddedier), reageren ze vanuit hun natuur op de spanning of ontspanning en uitstraling die dit ‘nieuwe kuddedier’ met zich meedraagt. Als ze opmerken dat deze persoon ‘ziek’ is, gaan ze proberen om te helpen. Dit doen ze weer vanuit hun perspectief om samen zo veilig mogelijk te zijn en om te kunnen vluchten bij mogelijk gevaar. Het paard neemt spanning van je over en reageert op je gevoel en uitstraling.
 

Aan het eind van de sessie weet je precies:

3 coachingpaard

 • Welke verborgen signalen je geeft
 • Hoe je beter kunt volgen of leiden
 • Hoe je op de anderen overkomt
 • Hoe je veel bewuster wordt van je eigen gedrag/emotie/gevoelens.
 • Je krijgt diepere inzichten in jezelf.

 

 

 

Cheopspraktijk biedt de mogelijkheid voor:

4 coachingpaard1. Individuele coaching met een paard 

Dit kan in de vorm van een eenmalige sessie. In de ontmoeting met het paard gebeurt er veel. Je krijgt inzichten rondom een specifieke vraag b.v. je loopt in je privéleven ergens tegen aan of in het werk. Zoals in elk coaching traject vraagt het van jou of je bereid bent naar je onderbewustzijn/ hart/ gedrag te kijken en te zien wat het paard je te vertellen heeft. De paarden laten ons zo zuiver en zonder waardeoordelen zien, dat het werkelijk een doorbraak kan betekenen in onze groei.

2. Coachingtraject met een paard

Een coachingtraject is een op maat gesneden traject. We gaan tewerk vanuit je doelen en wensen. Daarin zoeken we oplossingen en nemen afscheid van oude patronen. We gaan nieuwe gedachten en gevoelens, gedrag oefenen. In het coachen met paarden ga je ervaringsgericht leren. Het ervaringsgericht leren behelst meerdere sessies. De uitwerking op jou is heel groot. Omdat het paard begint bij je essentie, kom je snel bij de kern. De fasen van herkenning en bewustwording verloopt heel snel. De inzichten die je mag ontvangen dienen zich tijdens de sessie aan. Het paard laat je zien in hoeverre je de ontvangen inzichten al om kunt zetten in nieuwe gedachten gedrag en gevoelens.

Hoe werkt Sylvia met paarden-coaching?

Door de paardentaal te kennen, kan paardencoach Sylvia Hendriks, de reacties vertalen naar de persoon toe. Want wat kan gebeuren is dat we door ons denken ons gevoel kunnen onderdrukken en weg stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is.

Het paard merkt aan ons onmiddellijk dat er een belemmering zit en reageert hier op. Doordat via de invloed van het paard als het ware een ‘andere ingang’ wordt genomen, namelijk via het gevoel, is de impact veel sneller en directer.

Het paard, in combinatie met de vertaling door Sylvia als coach, zorgt ervoor dat je denken en voelen (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht. Zodra het paard merkt dat je congruent (denken en voelen met elkaar in overeenstemming) bent, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komen staan. Het paard voelt dan aan dat jij weer ‘oké’ of ‘een geheel’ bent. Voor mensen is dit vaak een positieve ervaring.

 

Informatie op een rijtje: 

 • De paarden waarmee Sylvia werkt zijn absoluut veilig in de omgang.
 • Locatie: bij stalhouderij manege Vosse, een zeer ervaren en betrouwbare manege. Adres: kinderhuissingel 2D, 2013 AS, (inrit NS)Haarlem
 • Datum: in overleg vast te stellen de dinsdag/donderdag/vrijdag van 9.00 uur tot 15.00 uur.
 • De binnenbak wordt gedeeltelijk afgezet, hierbinnen zal de sessie plaatsvinden.
 • Duur 1,5 a 2 uur. Dit is voorbespreking, sessie, nabespreking.
  Er is een intakegesprek in de kantine met een kopje thee of koffie.
  We gaan naar de bak en je maakt rustig contact met het paard.
  Na de sessie gaan we weer naar de kantine en bespreken de ervaringen.
 • Kosten van de coaching € 110,00 per sessie inclusief btw koffie/thee en huur locatie en paard.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek

Mail of bel met:

Tip cadeaubon, geef vrienden en kennissen dit originele relatiegeschenk, waarin je een leuke educatieve ochtend aanbiedt. Deze cadeaubon is een kalenderjaar geldig. Je kunt als je dat wenst er een persoonlijke boodschap aan toevoegen. Bestellen kan per mail of telefonisch. 

Informatie

Cheopspraktijk

Jagerslaan 7
6865 DB  Doorwerth

Telefoon: 06-44521044

E-mail: sylvia@cheopspraktijk.nl

Aanmelden Nieuwsbrief

Nieuwsbrief2

Social Media

facebook logo png 2

li